Feel Good (NL)Scroll hememaal naar beneden om een ander voorbeeld te zien.

Deze les is geschreven voor PSP9, maar kan ook perfect worden gemaakt in PSP8.
Na de nachtmerrie van de vorige les nu iets voor mensen die van lichte, zachte kleuren houden! :) Een echte "Feel Good" tag!

Voor deze les heb je nodig:


Filters:

- Simple - Top Bottom Wrap
- HIER downloaden. Scroll ongeveer tot het midden van de pagina, waar boven staat "Downloads and Bonus pack". In de tweede regel staat "
A few extra", daar moet je op klikken, want daar zit het filter Top Bottom Wrap in.

- Filter Eye Candy 3.1 - Glow - HIER downloaden.

Zet deze filters in je map voor Insteekfilters.


En de volgende materialen:


- 2 Selecties, HIER downloaden. Uitpakken en in je Selectiesmap doen.

- Tube, HIER downloaden. (Of eentje van jezelf.) Pak uit en zet in een map naar keuze. Deze zijn van Top Design Tubes, een groep waar je de mooiste tubes van krijgt! Mijn speciale dank gaat uit naar Manon, van wie deze tubes zijn!

- Font Whisper, HIER downloaden. Uitpakken en in de Fontsmap of een map naar keuze zetten.De Tag:

1. Zet je linealen aan: Beeld > Linealen.
Open je tube in PSP en laat deze gedurende de hele les geopend of geminimaliseerd staan.

2. Open een nieuwe afbeelding van 500 px breed en 400 px hoog, transparant.
Zet je voorgrondkleur op #fdb2d3 en je achtergrondkleur op wit.
Maak een verloop Voorgrond / Achtergrond, Lineair, Hoek 225, Herhalingen 2, Omkeren niet aangevinkt.
Zorg in ieder geval dat de lichte streep die schuin over het verloop loopt, in de rechterbovenhoek zit, zoals in mijn voorbeeld hieronder:

3. Vul je afbeelding met het verloop. Aanpassen > Vervaging > Gaussiaanse Vervaging, bereik op 20. OK.

4. Pak je tube, kopieer deze en plak als nieuwe laag op je afbeelding. Afbeelding > Verkleinen (Shift S), 80%, Alle lagen NIET aangevinkt.


Schuif de tube zo ver mogelijk naar links en naar de onderrand.

5. Lagen > Dupliceren.
Afbeelding > Spiegelen (Ctrl M).
Lagen > Schikken > Omlaag.

6. Maak in je lagenpalet de laag Kopie van raster 2 actief (de laag van de rechtertube). Zet de mengmodus op Luminantie Oud en de laagdekking op 40. Zo moet je lagenpalet eruit zien:7. Maak nu de laag Raster 2 actief, de laag van de linkertube.
Effecten > 3D Effecten > Slagschaduw: Verticaal 0, Horizontaal 23, Dekking 60, Vervaging 40. Kleur: #5c264f en een vinkje bij Schaduw op nieuwe laag (vergeet dit vooral niet!). OK.8. Als het goed is, is nu automatisch de schaduwlaag actief:Op deze schaduwlaag: Aanpassen > Vervaging > Gaussiaanse Vervaging, bereik op 26. OK.

9. Lagen > Samenvoegen > Zichtbare lagen samenvoegen.

10. Activeer nu de Lasso, Vrije Hand, Doezelen 20 en Anti Alias aangevinkt.Selecteer dat gedeelte van de linkertube dat je scherp wilt houden. Ik deed het zo:


Als je de muisknop loslaat, dan wordt de selectie groter, dit komt door het doezelen en is OK.
Selecties > Selecties omkeren (Shift Ctrl I).

11. Aanpassen > Zachtheid > Zachte Focus. Zachtheid 67, Benadrukking rand 100, Hoeveelheid 100, Grootte stralenkrans 41, Zichtbaarheid stralenkrans 15. En een vinkje bij Verspreid Licht.Selecties > Niets selecteren (Ctrl D).

12. Lagen > Dupliceren.

13. Zorg dat de bovenste laag actief is, controleer dit in je lagenpalet.
Activeer je selectiegereedschap. Afgeronde rechthoek, Doezelen 50, Anti Alias NIET aangevinkt.Maak een selectie. Begin ongeveer op 50/50 (kijk op je linealen aan de zijkant en bovenkant) en eindig ongeveer op 450 (bovenaan) en 400 (onderaan). Zo ziet het eruit zolang je de muisknop ingedrukt houdt en als je die loslaat, dan gaat de selectie tegen de kanten aan (door het doezelen).14. Effecten > Textuureffecten > Lamellen. Breedte 42, Dekking 36, Kleur wit, Horizontaal NIET aangevinkt en Licht van Linksboven WEL aangevinkt. OK.Selecties > Niets selecteren (Ctrl D).

15. Pak de Wisser. Rond, Grootte 60, Hardheid 0, Dekking 36.Veeg dat deel weg waar je op de linkertube geen lamellen wilt zien. Als je de onderste laag af en toe even op slot doet, kun je mooi zien wat je hebt gewist, houd wel de bovenste laag actief! Dit wissen kun je het beste doen door voorzichtig vegen af te wisselen met muisklikken.

Lagen > Samenvoegen > Zichtbare lagen samenvoegen.

16. Lagen > Nieuwe Rasterlaag.
Selecties > Selecties laden/opslaan> Selecties laden vanaf schijf. Zoek de cl9_feelgood 1 Selectie. Laden.Vul deze selectie met wit. Effecten > 3D Effecten > Slagschaduw. Verticaal en Horizontaal 1, Dekking 100, Vervaging 1 en Schaduw op Nieuwe Laag NIET aangevinkt. Kleur is nog dezelfde: #5c264fSelecties > Niets selecteren (Ctrl D). Zet de mengmodus van deze laag op Zacht Licht.

17. Lagen > Nieuwe Rasterlaag.
Selecties > Selecties laden/opslaan> Selecties laden vanaf schijf. Zoek de cl9_feelgood 2 Selectie.Laden. De selectie mag je niet verplaatsen! Vul de selectie met wit.
Selecties > Wijzigen > Inkrimpen met 1, OK. Laat de selectie staan!

18. We pakken nu even weer de tube van Manon erbij en maken deze actief. Activeer je selectiegereedschap.
Rechthoek (dus geen afgeronde), Doezelen 0 en Anti Alias NIET aangevinkt.We gaan nu op de afbeelding van de tube een mooi kleurig stukje selecteren. Er mogen geen transparante delen in zitten. Zo had ik het gedaan:Ga nu naar je materiaal en zet je voorgrond op Patroon. Klik dan eerst op het zwarte rondje en kies dan het onderste geruite rondje:Zoek dan het geselecteerde stukje van de tube op, Hoek 0, Schaal 100:Activeer nu weer de afbeelding waar je mee werkte en vul de selectie met het patroon.
Selecties > Niets selecteren.

19. Zet de laag van deze gevulde blokjes op Mengmodus Hard Licht en eventueel de laagdekking iets lager, bijv. op 80, kijk maar wat je mooi vindt.
Effecten > 3D Effecten > Slagschaduw. Verticaal en Horizontaal op 0, Dekking 60, Vervaging 12. Kleur is nog dezelfde: #5c264f. En GEEN vinkje bij Schaduw op nieuwe laag.20. Effecten > Insteekfilters > Simple - Top Bottom Wrap.

21. Lagen > Samenvoegen > Alle lagen samenvoegen.

22. Selecteren > Alles selecteren (Ctrl A).

23. Selecties > Wijzigen > Inkrimpen 10.
Selecties > Omkeren (Ctrl Shift I).
Aanpassen > Vervaging > Gaussiaanse vervaging, Bereik op 30.

24. Effecten > 3D Effecten > Slagschaduw. Verticaal en Horizontaal op 1, Dekking 50, Vervaging 2. Kleur nog steeds op #5c264f en GEEN vinkje bij Schaduw op nieuwe laag.Nog een keer Slagschaduw, maar nu Verticaal en Horizontaal op -1, Dekking op 90 en Vervaging op 2. Maar let op, de kleur nu veranderen in WIT! Geen vinkje bij Schaduw op nieuwe laag.25. Selecteren > Alles Selecteren (Ctrl A).
Selecties > Wijzigen > Inkrimpen 1.
Selecties > Omkeren (Ctrl Shift I). Vul de selectie met #5c264f. (Even inzoomen!)

26. Lagen > Nieuwe laag. Maak je font actief door het te openen (dit alleen als je het niet in je Fontsmap in Windows hebt staan).
Activeer je Tekstgereedschap (T). Zwevend, Whisper, Grootte 55, Streekbreedte 0, achtergrondkleur op wit.Typ het woord "Feel". Ok. Schuif de tekst op z'n plaats. Selecties > Niets selecteren (Ctrl D).

27. Lagen > Nieuwe Rasterlaag. Typ het woord "good!". OK. Shuif het op z'n plaats en deselecteer.
Je kunt de tekst met het verplaatsgereedschap (M) helemaal goed naar je zin zetten.

28. Als het helemaal naar je zin staat, zet dan in het lagenpalet de onderste laag op slot door op het oogje te klikken. Maak de bovenste laag actief. Lagen > Samenvoegen > Zichtbare lagen samenvoegen.

29. Zet de onderste laag weer open en maak de bovenste (tekst) laag actief.

30. Effecten > Insteekfilters > Eye Candy 3.1 - Glow.
Width 13, Opacity 50, Opacity Dropoff Thin en kleur #E8467931. De tag is klaar, voeg je naam of watermerk toe en sla op als jpg.

De achtergrond:

32. Neem de tube van Manon er weer bij, kopieer hem met Shift D en sluit de originele. We gaan met de kopie een achtergrond maken.

33. Verwijder in je lagenpalet de laag met het watermerk. Op die laag kun je in het lagenpalet rechtsklikken en dan voor Verwijderen kiezen.

34. Lagen > Nieuwe Rasterlaag. Vul deze laag met het verloop uit punt 2:Aanpassen > Vervaging > Gaussiaanse Vervaging, Bereik op 20.
Lagen > Schikken > Achteraan. Zet de laagdekking van deze onderste laag in je lagenpalet op 40.

35. Zet de tubelaag (de bovenste) op Luminantie Oud en de laagdekking op 10.

36. Lagen > Samenvoegen > Alle lagen Samenvoegen.

37. Aanpassen > Zachtheid > Zachte Focus, zelfde instellingen als punt 11:38. Effecten > Textuureffecten > Lamellen. Breedte 42, Dekking 36, Kleur wit, Horizontaal NIET aangevinkt en Licht van Linksboven WEL aangevinkt. OK.39. Effecten > Afbeeldingseffecten > Naadloos naast elkaar.
Hoek, Bidirectioneel en Lineair aangevinkt. Overgang op 100, de rest op 0.40. De achtergrond is nu klaar, opslaan als jpg en hij is klaar om als achtergrond in een e-mail te dienen.

Een voorbeeld met een andere tube:


Home Guestbook Contact